Hoppa till sidans innehåll

Basketens nya OS-Gren 3x3 kommer till Oskarshamn

15 APR 2019 15:00
3x3 är gatans version av basket och vid OS i Tokyo 2020 gör grenen OS-debut. En välbetald världstour finns redan och under Kristi himmelfärdshelgen kommer den svenska dam- och herreliten att drabba samman med internationellt motstånd i Oskarshamn.
  • Uppdaterad: 15 APR 2019 12:11

3x3 är en tävlingsform av streetbasket. En lite enklare, mer avskalad och fysisk form av basket. Lagen består av minst tre spelare och max en avbytare, som tävlar mot varandra på en plan som är cirka hälften så stor som en vanlig basketbollplan. Lagen anfaller mot samma korg och alla matcher spelas till musik. Utvecklingen och utbredningen av 3x3 går otroligt snabbt framåt världen över och spelformen är nu "The no 1 urban team sport in the World" och alltså redan från OS i Tokyo 2020 med som en ny OS-gren.

Den första upplagan av Sweden 3x3 East Coast Tour – med tre stopp, på tre dagar, i tre städer – utgör också starthelgen på Sverigetouren i 3x3. Det är ett unikt samarbete dessa tre städer, basketföreningar, destinationsbolag och Svenska Basketbollförbundet emellan, som också fått stöd av Region Kalmar.

I Oskarshamn äger turneringen rum lördagen den 1 juni. En tillfällig 3x3-arena kommer byggas upp mitt i stan, så lättillgänglig som möjligt för besökaren. Oskarshamns Basketbollklubb är tillsammans med Svenska Basketbollförbundet lokal arrangör och ser mycket fram emot vad som väntar: Det är extremt roligt att få visa upp denna relativt nya idrott för Oskarshamnspubliken. Förhoppningen är att hela Sverige-eliten kommer att vara på plats, kryddat med både några lokala såväl som internationella inslag. Det blir action, fartfyllt och spektakulärt helt enkelt! säger Mattias Svensson från OBBK.

Johanna Asp, projektledare på Attraktiva Oskarshamn: Idén om att skapa denna tour föddes redan i höstas på destinationsnivå tillsammans med Kalmar, Västervik och Svenska Basketbollförbundet. Utfallet blev ett projekt där alla parter, destinationer föreningar och förbund, varit lika delaktiga i den gemensamma dialog som förts. Ett väl fungerande samarbete har lett fram till att East Coast Tour har premiär redan i år!
- Förutsättningarna är de bästa för att vi ska få en bra start på årets Sweden 3x3 Tour. Tre bra stopp på tre dagar lovar gott och förväntas locka såväl svenska som utländska lag att fira Kristi himmelfärdshelgen på östkusten, säger Mats Elsnitz, 3x3 Manager på Svenska Basketbollförbundet.

Kontaktpersoner:

Mats Elsnitz, 3x3 ansvarig Svenska Basketbollförbundet
070-676 45 20
This is a mailto link

Mattias Svensson, ordförande OBBK
070-449 65 67
This is a mailto link


Johanna Asp, Projektledare Evenemang Attraktiva Oskarshamn AB
072- 560 80 72
This is a mailto link

Skribent: Styrelsen
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Oskarshamns BBK - Basket
Box 197, Stengatan 21
57224 Oskarshamn

Besöksadress:
Oscarsgymnasiet, Stengatan 21
57228 Oskarshamn

Kontakt:
Tel: +46704496567, +46704496567
E-post: This is a mailto link

Se all info