SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Oskarshamns Basketbollklubb

Fördelning av speltid i våra ungdomslag

I OBBK är ungdomslagens (upp tom U19) syfte att utveckla alla lagets spelare ur ett långsiktigt perspektiv och bidra till att skapa ett livslångt intresse för idrott i allmänhet och basket i synnerhet. Helt i linje med Riksidrottsförbundets (RF) ”så många som möjligt, så länge som möjligt”.

 

Detta är första ”riktiga” säsongen, pga Corona, som genomförs efter att Barnkonventionen blivit lag i januari 2020. Mycket av RFs riktlinjer och dokument, som tex Idrotten Vill, var skrivet utifrån Barnkonventionen men till skillnad från tidigare är Barnkonventionen numera lag i Sverige (och 195 andra länder i världen) vilket betyder att det inte längre är en rekommendation utan något som SKA följas.

 

OBBK kommer under hösten/vintern att kraftsamla för att nå ut med detta till våra coacher, spelare och föräldrar. Störst fokus kommer vi i början lägga på ”allas rätt att delta” och förtydliga att detta gäller både vid träning och vid match. Alla spelare ska ges möjlighet att få var med att utvecklas och speltid ska fördelas likvärdigt inom våra ungdomslag oavsett hur långt spelare har kommit i sin utveckling.

 

Det är lätt som ledare att frestas att spela de spelare som kommit längre i sin utveckling mer för att kortsiktigt vinna matcher men det är något som spär på skillnaden mellan spelarna då de som redan kommit långt ges bättre förutsättningar att utvecklas jämfört med de som inte får komma in och spela eller får spela mindre. Dessutom är det något som leder till tidig dropout, dvs att spelare slutar i förtid med sin idrott. I flera fall ger det livslånga men och negativ inställning till all idrott senare i livet, något som OBBK inte vill vara med och bidra till.

 

I RFs huvuddokument, Idrotten Vill, står det att ”resultat ska ges liten uppmärksamhet” och där har ledarna stor roll i sitt agerande. Vi ska kämpa för att vinna men inte genom toppning och bänkning. Det är självklart viktigt att vilja vinna men inte på bekostnad av att speltid fördelas ojämnt inom laget. Som ledare har du stor inverkan med din attityd och det gäller att fokusera på långsiktig utveckling före kortsiktiga vinster.

Lagtillhörighet
  1. Alla ungdomsspelare spelar och tränar i för första hand med laget för sin egen årgång och kön. Detta för att möjliggöra OBBKs vision om att ha en bred ungdomsverksamhet med ett lag i varje åldersgrupp och kön så att alla som vill spela basket ska kunna göra det. Inga övergångar får ske mellan OBBKs ungdomslag och varje ungdomslag och dess tränare har som uppdrag att försöka utveckla varje spelare inom deras åldersgrupp och kön i ett långsiktigt perspektiv.
  2. Undantag från punkt 1 kan göras efter beslut av styrelsen. Undantag görs ALDRIG av sportsliga skäl.
  3. Undantag kan göras av styrelsen för spelare som börjat skolan ett år tidigare eller ett år senare så de kan träna med sina klasskamrater samt för spelare från skolor i kommunens ytterområden för att underlätta samåkning eller annan logistik.
  4. Undantag kan göras av styrelsen för spelare som utsätts för mobbning eller upplever andra obekväma situationer. Vid detta behov kontaktas OBBK styrelse som först undersöker om den uppkomna situationen kan lösas i det aktuella laget. Lyckats inte det undersöks en lösning med närmsta äldre eller yngre lag i samma kön.
  5. Om en ungdomsspelare vill träna extra kan de få träna med närmsta äldre eller yngre lag om de i första hand deltar på sitt eget lags träningar och detta görs i samråd med det egna lagets tränare. Efter det egna lagets coach godkänt detta kontaktar det egna lagets coach det andra lagets coach/er och meddelar sen styrelsen om överenskommelsen. Inga coacher får ta emot spelare i andra åldersgrupper eller kön till sina lags träningar utan att kontakten ovan initieras av det yngre lagets coach.
  6. Äldre lag kan vid spelarbrist behöva låna spelare från yngre lag till matcher och då ska en förfrågan alltid ställas till det yngre lagets coach (dvs laget spelaren ska lånas från). Det yngre lagets coach har rätt att säga nej till utlåning, tex om spelaren har låg träningsnärvaro eller skadeproblematik. Utlåning till matcher gäller endast vid spelarbrist hos det äldre laget, yngre spelare ska aldrig ”ta speltid” ifrån äldre spelare i sitt eget lag.
Frågor på detta kan ställas till ordförande Devla Delkic 073-304 21 48 / ddelkic@me.com eller Tävlingsansvarig Mattias Svensson 070-449 65 67 / basketsvenne@gmail.com.
 
Börja spela basket
OBBK har basketlag för alla barn och ungdomar födda 2018 och äldre. Ända upp till årskurs nio (födda 2006) tar vi mot ALLA som är intresserad av att spela basket, oavsett om du är nybörjare eller har spelat basket tidigare. Klicka här för anmälan eller här för aktuella träningstider.
OBBKs Samarbetspartners